Vandaag wordt het steeds moeilijker om uw tuin tijdens de zomer groen en levendig te houden. Een klimaattuin is de oplossing! In een klimaattuin houden we op alle mogelijke manieren rekening met de veranderende weersomstandigheden. En dat is nodig, zeker nu de opwarming van de aarde zich aan een snel tempo verderzet en het bodemwater steeds schaarser wordt. Als klimaattuincoach vertellen we graag op welke manier wij een verschil maken in de tuinen van vandaag.
Wat is een klimaattuin?
Een klimaattuin, ook wel een ecotuin of ecologische tuin genoemd, is een tuin die bestand is tegen extreme periode van droogte en zon, koude, regenval en/of wind. De plantenkeuze stemmen we af op de grond en omgeving van de tuin. Hierdoor creëren we een stukje natuur waar u dagelijks van geniet, wat de weersomstandigheden ook mogen zijn.
Voor welke aanpassingen kiezen we in een klimaattuin?
In een klimaattuin kiezen we voor beplanting en onderhoudstechnieken waardoor de natuur haar eigen gang kan gaan. We minimaliseren de invloed van externe factoren zoals bemesting en watergiften. En toch weet de tuin zich perfect af te stemmen op de omstandigheden van buitenaf. Een klimaattuin evolueert en past zichzelf aan op de cyclussen van de natuur. Een inspirerend fenomeen dat we vandaag en in de toekomst moeten leren omarmen.
Water speelt in een klimaattuin een belangrijke rol. Water dat neervalt tijdens een regenbui, moet kunnen infiltreren in de grond. Daarom brengen we verharde gedeeltes terug tot een absoluut minimum. Een oprit met verharde klinkers vervangen we door een kiezeloprit, zodat het water gemakkelijker doordringt. Een wadi, een soort van rivierdal, is een vaak gekozen infiltratievoorziening in onze tuinen. Hierdoor creëren we een nat gebied zodat het vochtige milieu blijft onderhouden. En tegelijkertijd zorgt het voor meer diepgang in het landschap.
Ook schaduw draagt bij aan een klimaatbewuste tuin. Dit doen we door bomen aan te planten. We creëren schaduw, zo blijft de grond vochtiger en ontstaat er minder verdamping. Op vlak van het type bomen, kiezen we bewust voor inheemse klimaatrobuuste bomen in plaats van uitheemse bomen. Inheemse bomen zijn Europese boomsoorten aangepast op ons klimaat, onze seizoenen en bodems. Vaak hebben ze ook een onderlinge connectie met de lokale fauna waardoor ze beter beschermd zijn tegen ziektes.
Een andere manier om een vochtige grond vast te houden, is door ons gazon te laten groeien. In plaats van strak gemaaide gazons kiezen we liever voor lang gras en/of een bloementuin.
Het zijn die weelderige grassen en bloemen die op hun beurt ook weer meer insecten en vlinders aantrekken. Een klimaattuin zorgt op die manier ook voor een opwaardering van de biodiversiteit in eigen tuin. Die biodiversiteit behartigen we op alle mogelijke manieren. Alles wat natuurremmend is, komt niet in aanmerking in een onze klimaatvriendelijke tuin. Onkruidbestrijders en andere sproeistoffen laten we achterwege, waardoor een klimaattuin er ook voor zorgt dat het onderhoudsbudget afneemt.
Houdt u meer van detail en finesse in uw tuin? Dan is een verfijnd tuinontwerp wellicht meer iets voor u.
Artuindesign, uw klimaattuincoach
Artuindesign maakt deel uit van het pilootproject klimaattuincoaches in opdracht van de provincie Limburg, waarbij huiseigenaars een beroep kunnen doen op een klimaattuincoach. Concreet betekent dit dat we u bijstaan met klimaatbewust tuinadvies, hoe klein of groot het project ook mag zijn. Kennis hierin is belangrijk, met 25 jaar ervaring weten we dan ook heel goed waar we over adviseren. Met ook steeds de nodige aandacht voor creativiteit en een esthetisch onderbouwd ontwerp.
Al start alles bij een kennismakingsgesprek en plaatsbezoek. Zodat we eerst elkaars waarden mogen ontdekken.
Wilt u een tuinontwerp voor een klimaattuin laten ontwerpen?
Bent u benieuwd naar onze klimaattuinen? Laat een bericht achter en wij nemen contact met u op. We gaan voor een resultaat waar de biodiversiteit haar natuurlijke zelf terugvindt.